Menu Sluiten

Zo maakte ik zelf een werkbank (aka Ikea-hack).

verrijdbare werkbank met handstans Ikea hack

Wanneer je vaker komt buurten op m’n blog weet je het: zelfmaken vind ik superleuk om te doen! En soms is het ook nog eens de enige manier. Bijvoorbeeld met deze Ikea-hack werkbank!

Klein maar fijn

Het Houtmoed Hoofdkwartier bevindt zich op onze zolder, in een knus kamertje met schuin dak (en een gezellig dakkapelletje). In deze kamer liggen al m’n creaties netjes in Ivar-kasten, maar ik miste er nog een prettig werkblad. Omdat de kamer best klein is, wilde ik er geen bureau in kwijt ~ want dan kun je je kont er niet meer keren. Ook wilde ik graag m’n handstans op een werkblad kwijt. Maarja, hoe dan?!

twee wielen met rem en twee wielen zonder rem

Een idee moet groeien

Bij mij dansen de contouren van een idee vaak allerlei rondjes door m’n hoofd voordat er serieuze plannen komen. De meeste ideeën waren òf niet handig met m’n handstans, òf ik had geen ruimte meer op de vloer. En ik houd van ruimte op de vloer omdat ik daar het liefste mijn vilt knip en snijd. Hoe handig zou het zijn als ik het werkblad weg kon rijden… Bestaande werkbanken op wieltjes waren te groot voor de deuropening. En kastjes op wielen waren niet sterk genoeg voor de stans. Zucht.

Aan de slag!

Dus ging ik met potlood en papier aan de slag met een eigen ontwerp.
Sowieso moest het op wielen. En sterk genoeg om de stans te dragen. Het zou handig zijn om er planken in te hebben, zodat het ook opbergruimte kon bieden. Even doorrekenen wat ik aan hout kwijt ben om het idee te maken… OEPS. Duur geintje.
En toen keek ik naar de kast-met-deurtjes die onderdeel is van mijn Ivar-voorraadkast. En toen ging er een lampje branden! Een beetje van Ikea, een beetje van mezelf. En de bouwmarkt 😉

basismaterialen voor de Ikea hack werkbank

Ikea-hack werkbank!

Wat heb je nodig:

  • twee Ivar-opbergkasten van 80×30 cm
  • een grenen meubelplaat (massief hout) van 60 cm breed en 18 mm dik, je hebt 2x een lengte van 80 cm nodig (kun je ook laten zagen bij de bouwmarkt).
  • 8 metalen versterkingshoeken (minimaal 40x40x40 mm)
  • 4 verbindingsplaatjes met verzonken gaten, 4 à 5 cm lang
  • twee wielen met rem, twee wielen zonder rem, draagkracht 35 kg per stuk
  • Houtschroeven: diameter 4 à 4,5 mm, lengte 2 cm
  • Houtschroeven: diameter 4 à 4,5 mm, lengte 3,5 cm.
voor de Ikea werkbank hack heb je metalen plaatjes nodig om de boel te verstevigen

Zo maak je het

Eerst maak je het frame van de ivarkasten ~ wacht nog even met het monteren van de deuren en de planken. Deze zet je op hun kop met de ruggen tegen elkaar. Schroef ze aan elkaar vast met de 4 verbindingsplaten: schroef deze boven en onder aan beide kasten vast. Gebruik hiervoor de houtschroeven met een lengte van max 2 cm.

koppel de ivar kasten rug aan rug met de bevestigingsplaatjes

Binnen in de kasten schroef je vervolgens de versterkingshoeken, zodat je zeker weet dat bij belasting van je werkbank de ivarkasten hun vorm behouden. Gebruik hiervoor dezelfde korte schroeven.

Tijd voor de volgende stap! De houten planken die je zelf op maat hebt gezaagd, komen aan de onderkant èn de bovenkant op de dubbele kast. Zorg dat ze netjes gecentreerd uitlijnen, zodat de deurtjes er straks binnen vallen.

het bovenblad van onderen op de ivarkasten schroeven

Begin met de onderste plank. Hiervoor gebruik je schroeven met een lengte van 3,5 cm.
Als het goed is staan je Ivar kasten nog steeds ondersteboven en kun je de plank er makkelijk opschroeven. Schroef daarna gelijk de wielen op deze plank. Op ca 5 tot 7 cm van de buitenranden kun je de wielen vastzetten. De wielen met rem zet je aan dezelfde zijde. Alles gemonteerd? Draai dan de kast weer om! Wel zo handig om dit samen met iemand te doen. Of je moet eerst even spinazie eten 😉

wielen plaatsen op de onderzijde van de werkbank

Zorg nu dat de wielen op hun rem staan voordat je verder klust.

De bovenplank schroef je vervolgens vanbinnen uit naar boven vast, zodat er geen schroefkop zichtbaar is in je werkbank (dit in tegenstelling tot de onderste plank, daar maakte het niet uit). Je kunt tijdens het schroeven het beste de plank stevig aandrukken op de kasten, zodat er geen kier tussen de kasten en het bovenblad ontstaat. Eventueel kun je houtlijm gebruiken om je kast helemaal onverwoestbaar te maken.
Bij deze stap gebruik je eveneens de schroeven met een lengte van 3,5 cm.

even poseren halverwege het project

Daarna is het tijd om de deuren in te hangen volgens de montage-instructie en de planken te plaatsen. Ik boorde nog gaten in het bovenblad om de handstans op te bevestigen en klaar was mijn kunstgebit!

ta daaaa de verrijdbare Ikea hack werkbank is klaar en in gebruik

Blij met m’n Ikea-hack werkbank 🙂

Door het gebruik van de kasten is er gelijk extra opbergruimte in m’n hoofdkwartier. Heerlijk! Dus ik heb mijn restlapjes vilt en stansmallen in de kast opgeborgen, en natuurlijk de complete voorraad van onderzetters die ik al heb gecreëerd.

En nu geniet ik elke dag van m’n nieuwe, verrijdbare schoonheid. Superfijn!

Een paar voorbeelden van de onderzetters die ik creëer op deze handige werkbank:

meld je aan voor de Vrolijke Inspirerende Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van www.houtmoed.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.8/10 gebaseerd op 34 reviews.