Menu Sluiten

Eerst even eten! Deze DIY waxinehouder maak je van afval.

stap voor stap DIY: van jamcupjes en doosje naar waxinehouder

Rechtstreeks naar jouw favoriete blogcategorie?

Doe het zelf inspiratie | Interieur tips | Liefde voor papier | Verliefd op vilt | Achter de schermen | Duurzaamheid | Hou van Hout | Houtmoed Nieuwtjes | Creatief in de keuken

Je kent het vast wel. Zo’n gezellige kerstbrunch bij familie, waar dan van die schattige mini-jam-bakjes op tafel staan. Superleuk, maar het geeft wel veel afval! En dat is zonde… tot nu. Want vanaf nu is het alleen maar heel erg fijn! Jij maakt met afval namelijk de leukste DIY waxinehouder! Het enige nadeel van deze zelfmaker? Dat je je kaarsjes pas na het eten aan kan steken 😉

Lees je mee?

DIY waxinehouder maakt het gezellig tijdens de donkere dagen

Wat heb je nodig

 • een stevig doosje
 • mooi papier
 • lege jamcupjes
 • een potlood of pen
 • een mesje
 • lijmstift
 • waxinelichtjes

En een aansteker of lucifers voor als je klaar bent!

Zo maak je het

een leeg doosje en twee jamcupjes - je kunt het weggooien, of er een waxinehouder van maken!

Red een mooi stevig doosje van de papierbak en eet een paar broodjes jam. De cupjes van de jam even afwassen, ze moeten natuurlijk wel schoon zijn.

teken de omtrek van de cupjes af op het doosje

Teken de jamcupjes af op het doosje door ze om te trekken (even uitmeten met een liniaal kan altijd) en snijd dit uit met een mesje. Het hoeft niet perfect rond te zijn, als de cupjes er maar goed in passen. Twijfel je? Even het cupje proefpassen, dan weet je zeker dat je goed zit.

Pak na het snijden van beide uitsparingen je mooie papier erbij, en teken de gaten af op de achterzijde van je papier. Snijd sterren van deze cirkels, zodat je het om kan vouwen naar binnen toe. Even proefpassen op je doosje, om te zien of het goed past. Ook hier kun je voor de zekerheid nog even proefpassen met je jamcupjes, zodat je zeker weet dat alles goed past wanneer je straks de boel in elkaar hebt gezet.

Ben je tevreden? Haal het papier weer even van het doosje, en beplak eerst de zijkanten met papier. Ik koos zelf voor dik papier en had een beetje weinig marge, dus heb behalve de lijmstift ook wat plakband gebruikt, zodat ik zeker wist dat alles goed bleef zitten (ja, ook hier gaat het regelmatig niet helemaal volgens plan).

beplak de zijkanten van het doosje met papier

Wanneer de zijkanten van jouw doosje beplakt zijn met papier, is het tijd om de grote cover vast te plakken. Ik heb er een flinke laag met de lijmstift op gesmeerd, omdat ik nogal dik papier heb gebruikt. Wanneer je dunner papier koos, is het handig om iets minder genereus te smeren 😉

Druk het papier stevig aan, zodat het goed vast zit. Je DIY waxinehouder is nu bijna klaar! Leg hem weer met de goede kant naar boven, en plaats beide jamcupjes in de uitsparingen. Hier kun je straks je waxinelichtjes in kwijt.

Even een mooi plaatsje zoeken voor jouw project, de kaarsjes aansteken, en klaar!

DIY waxinehouder

Tadaaaaa! Wat een plaatje hè? Het is toch niet meer te zien dat dit afval is? En het staat supergezellig tijdens de donkere dagen!

Tip van flip!

Waarom ik koos voor zwart? Dat is heel simpel! Dan past deze waxinehouder perfect bij de kersttafel in zwart-wit die je vorige week in mijn blog hebt gezien, èn bij de kersttafel in het blog van Mariëlle van deze week.

Het is dus superleuk wanneer het met je kersttafel matcht, wanneer je het papier voor jouw DIY waxinehouder kiest. Dan matchen deze van trash naar treasure kaarsjes perfect bij de rest. Veel creëerplezier 🙂
Enne… als je direct na de kerstbrunch begint met creëren, kun je ‘s avonds tenminste wèl met kaarslicht dineren!

Bijpassend moois

meld je aan voor de Vrolijke Inspirerende Post

4 reacties

 1. Susanne

  Wat een tof idee! Voor elk thema een houder. 🙂 Ik heb vanmorgen meteen een broodje jam gegeten. Het hielp niet. De pot is te groot ;-). Maar, erg leuk en makkelijk te onthouden.

  • Maaike

   Dankjewel voor je reactie Susanne! Wat leuk!
   Geef anders gerust een gil hoor, want ik heb hier nog twee (lege, schone) bakjes over van Pasen vorig jaar 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van www.houtmoed.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.8/10 gebaseerd op 34 reviews.