Menu Sluiten

Hoe kun je zelf papier recyclen? Zo!

Ken je dat? Dat je iets in je hoofd hebt, wat net zo lang blijft zeuren tot het er uit is? Ik heb dat regelmatig, zo ook deze week. En wat het was? Een vraag! “Hoe kun je zelf papier recyclen?”

En er is maar één manier om er achter te komen, dat is experimenteren!
Okee, twee dan… googelen kan ook, natuurlijk. Maar zelf proberen, prutsen en onderzoeken is natuurlijk heel veel leuker 😉

Bijkomend voordeel van zelf papier recyclen? Dat er daarmee nog weer minder ‘troep’ ontstaat. Wanneer ik mijn boekenleggersmolenslingers of zeemeerminslingers heb gesneden, houd ik natuurlijk een klein beetje papier over. Dit kan ik in de papierbak gooien zodat het voor me gerecycled wordt, maar het is uiteraard nog veel leuker om er zelf een experimentje mee te doen!

staafmixer, belangrijk onderdeel van zelf papier recyclen

Aan de slag

Ik weet al aardig wat over papiervezels, dus met een staafmixer, water en restjes (roze) papier ging ik aan de slag. Tot ik een soort waterig papje in mijn maatbeker had zitten. Best leuk om te doen, kan ik je verklappen! Mijn dochter noemde het eenhoorn-snot 😉

zelf papier recyclen: roze prut AKA eenhoorn snot

Dat prutje is leuk, maar wat moet je ermee? Want zelf papier recyclen is meer dan een roze prut fabriceren. Dus stopte ik het in een alfabet-bakvorm. Logisch toch?
Het was best een natte bende, en zo aan de lucht laten drogen schoot helemaal niet op: het is tenslotte al een beetje kouder aan het worden. En een schimmelbende, daar zit je ook niet op te wachten!

letterbak vullen met papier pulp

Drogen

De (niet-meer-zo-)jonge onderzoeker die ik ben, zette het daarom in de oven op 90 graden.
Met taartjes werkt dat tenslotte ook, en het zat toch al in een bakvorm 😉

zelf papier recyclen drogen in de oven

Tot mijn grote verrassing werkt het best goed als je het in een vormpje in de oven laat sneldrogen! Alleen de randjes werden een klein beetje bruin, oeps. Gelukkig kon ik die bruine randjes er makkelijk af krijgen met een schuurpapiertje.

gedroogd papier mache in de oven zelf papier recyclen

Klaar!

Tot slot heb ik simpelweg de letters uit de vorm gehaald. Het antwoord op mijn vraag, hoe kun je papier recyclen? Zo dus!

letters zelf papier recyclen

En het staat hartstikke gezellig. Je kunt er allemaal vrolijke woon-woorden mee maken. Ook leuk met feestjes en partijen?

woondecoratie zelf papier recyclen

Erg vandalismebestendig zijn ze trouwens nog niet, hoor: je kunt ze doormidden breken, als ware het een kit-kat.
Dus ik denk dat ik er volgende keer nog een beetje behangplaksel-poeder doorheen mix. Kijken wat er dan gebeurt!

Diefstalgevoelig zijn ze trouwens ook: ineens was ik de E L I en N kwijt… heel toevallig aan een meisje dat van roze houdt en momenteel druk bezig is te leren lezen en schrijven 🙂

houtmoed gezellig zelf recyclen

Ik wens je een fijne, experimentele woensdag. Mocht je ook aan de slag gaan met zelf papier recyclen, nu je hebt gelezen hoe het kan: deel je dan het resultaat? Ik ben erg nieuwsgierig!

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van www.houtmoed.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.8/10 gebaseerd op 34 reviews.