Menu Sluiten

Klei? Ik maak er een potje van! Letterlijk ;-)

Dit DIY bloempotje maak je met luchtdrogende klei. Makkelijk en supervrolijk!

Rechtstreeks naar jouw favoriete blogcategorie?

Doe het zelf inspiratie | Interieur tips | Liefde voor papier | Verliefd op vilt | Achter de schermen | Duurzaamheid | Hou van Hout | Houtmoed Nieuwtjes | Creatief in de keuken

Ben jij ook zo gek op mini-plantjes? Ik hou er van! Of het nu stekjes zijn, of cactusjes: het liefst zet ik elke vensterbank in huis vol met bloempotjes. Inclusief vrolijke mini-plantentafeltjes, uiteraard. En van die vrolijke vilten hoezen! Maar voor de afwisseling werk ik ook graag met klei. In dit blog een simpel DIY bloempotje van luchtdrogende klei. Ziet er supergezellig uit, en heerlijk om te maken!

Wat heb je nodig: das klei of andere luchtdrogende klei, een snijmat, een rietje, een mesje, eventueel een ronde steker, en een likje verf in jouw favoriete kleur. Dit kan gewoon acrylverf zijn, maar waterbestendige verf is handiger.

Zo maak jij er ook een potje van :

maak een ronde kleibodem, met bijv een koekjessteker of de bodem van een glas

Rol de klei uit tot ongeveer 3 mm dikte. Bedenk ook even welke maat het potje moet hebben, voor het plantje dat je in gedachten hebt. Mijn plantje zat in een binnenpotje van 5 cm dus heb ik de bodem van het kleipotje 6 cm gemaakt.
Steek met bijvoorbeeld een mal voor koekjes een cirkel uit de klei. Maar je kunt natuurlijk ook de bodem van een glas gebruiken om langs te snijden, zodat je een mooie cirkel krijgt.

Snijd een lap klei die dient als de wand, gebruik een liniaal om netjes te snijden

Daarna maak je een lange strip van klei, de breedte is de gewenste hoogte van het potje. De lengte is afhankelijk van de cirkel die je hebt gemaakt (pi keer de diameter van jouw cirkel). Je kunt de strip altijd wat langer snijden en het teveel aan lengte er af halen.
In dit voorbeeld is de strip klei 5 cm hoog en 19 cm lang.

Met een rietje steek je rondjes uit de strip klei. Je kunt natuurlijk een mooi geometrisch patroon maken, maar ik koos er voor om het lekker speels te doen.

maak een cilinder van de strip klei met gaatjes

Maak een cilinder van de strip klei, die op jouw cirkel past. Snijd eventueel het teveel aan lengte weg. Druk de klei voorzichtig in elkaar en maak er, eventueel met wat water, voorzichtig een mooie gladde rand van. Als je tevreden bent plaats je de cilinder op de bodem en druk je deze delen ook op elkaar vast.

bevestig aan de bodem en laat drogen, daarna is jouw DIY bloempotje klaar om te schilderen

Werk ook nu eventueel met wat water tot er een mooie gladde rand ontstaat. Zorg dat het bloempotje helemaal is zoals jij het wilt, en laat het dan drogen. Wacht tot de klei helemaal droog is voordat je eventueel een likje verf over het potje haalt.
Je kunt gewoon huis-tuin-en-keuken-verf gebruiken, of acrylverf, maar als je een binnenpotje met een gaatje gebruikt, is het een stuk handiger om watervaste verf te kiezen voor jouw DIY bloempotje.

Dit DIY bloempotje maak je met luchtdrogende klei. Makkelijk en supervrolijk!

Je DIY bloempotje is klaar!

Enne… heb je al bloempotjes genoeg in huis? Door de gaatjes in de klei is het ook erg feestelijk om het voor een waxinelichtje te gebruiken. Supergezellig in de avonden!

Ben jij een pro? Probeer dan ook eens een andere leuke vorm! Zoals deze op onderstaande foto. Het plantje wat ik er in heb gezet is een kunstplantje.
Dat prachtige kunstwerkje in die oester kocht ik trouwens bij Ellen, zij is de maker achter Made by Estas 😉

meld je aan voor de Vrolijke Inspirerende Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van www.houtmoed.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.8/10 gebaseerd op 34 reviews.