Menu Sluiten

Duurzamer leven? Maak een begin met deze 4 stappen.

DIY wooncirkels met een stadsplattegrond

Rechtstreeks naar jouw favoriete blogcategorie?

Doe het zelf inspiratie | Interieur tips | Liefde voor papier | Verliefd op vilt | Achter de schermen | Duurzaamheid | Hou van Hout | Houtmoed Nieuwtjes | Creatief in de keuken

Duurzamer leven, hoe doe je dat? Er wordt steeds meer aandacht aan gegeven (joechei!) en er zijn superveel termen die ermee te maken hebben ~ daar lees je in het blog Duurzaamheid voor Dummies meer over. Maar wat kun je zelf nu eigenlijk doen? Hoe kun jij een bijdrage leveren aan een duurzamere wereld? In dit blog een tip voor meer inzicht in wat je al doet, en vooral een paar simpele stappen om iets extra’s te doen!

Jouw CO2-voetafdruk & de hele rambam

Met kleine stappen kun je al snel duurzamer leven. Wordt moedertje natuur blij van!

Het is best handig om te weten wat jouw CO2 voetafdruk nu eigenlijk is. Zelf vind ik deze test om er achter te komen erg leuk, al is ‘ie in het Engels: de footprintcalculator! Deze berekent namelijk hoeveel aardes we elk jaar nodig hebben als iedereen zou leven zoals jij. En die kennis helpt je om te kijken wat je kunt verbeteren. Bij mij gaat het met wonen & mobiliteit bijvoorbeeld best wel goed, maar mag ik qua voedsel wel wat consuminderen.

Sommige CO2-uitstoot, daar kun je dus gelijk wat aan doen. Bijvoorbeeld als je regelmatig groente laat verpieteren in de koelkast. Wanneer je werkt met een weekmenu, zul je efficiënter met je aankopen omgaan. En sommige uitstoot? Tja, dat hoort er gewoon bij… ademen bijvoorbeeld, lijkt me nu echt zoiets waar je beter niet op kunt beknibbelen 😉

Wat ik wel mis in deze footprintcalculator, is hoeveel je eigenlijk al doet om CO2 te compenseren. En dat brengt me bij mijn eerste stap op weg naar een duurzamer leven.

Stap 1 op weg naar een duurzamer leven: minder koolstofdioxide, meer zuurstof!

duurzamer leven met meer planten in en om je huis: creëer thuis het ideale hoekje voor jouw stekjes

De meest voor de hand liggende stap is om je CO2-uitstoot, je koolstofdioxide, te reduceren. Ga met de trein door Europa, in plaats van met het vliegtuig. Pak de fiets in plaats van de auto. Eet minstens drie keer per week vegetarisch, als je dat al niet doet! En, eentje waar ik zelf ook nog weleens de mist in ga: snijd zelf je andijvie, in plaats van voorgesneden spul te kopen.

Maar wat mij betreft is CO2 helemaal niet zo verschrikkelijk. Plantjes zijn er tenslotte gek op! Naast CO2 reduceren, ben ik daarom vooral een groot voorstander van meer O2 próduceren. Dus plant lekker veel groen in je tuin en knal je huis vol met planten. Zorg vooral dat jouw thuis & tuin meer zuurstof produceren dan jij CO2. Groen, groener, groenst!

Dat brengt ons bij stap 2: aan de slag met planten, groente & fruit

stekjes styling met vrolijke potten

Moestuinieren is superleuk en supermakkelijk. En als je dan toch struiken in de tuin zet, waarom geen gezelligers die eetbaar zijn of vrucht dragen? Zo sla je twee vliegen in één klap! Meer planten voor meer zuurstof, èn duurzaam geteeld lekkers uit eigen tuin. Duurzamer leven is zo erg nog niet 😉

Hier staan allerlei kruiden in de tuin, zoals peterselie, bieslook, oregano… dat scheelt weer tripjes naar de supermarkt. Bovendien smaakt muntthee uit eigen tuin veel lekkerder, en er zijn weinig plantjes zo gezellig in de tuin als bloeiende bieslook! Daarnaast hebben we radijs, aardbeien en zwarte bessen. De oogst is bij lange na niet genoeg voor onze dagelijkse portie vitaminen, maar alle beetjes helpen!

Op dit moment probeer ik trouwens sperziebonen, peultjes en courgettes te kweken. En kamille. Ik ben benieuwd 🙂

Stap 3: hergebruik

een lelijk schaaltje wordt weer mooi met een beetje zelfdragende klei

Zo simpel kan het zijn! Want heb je wel ècht iets nieuws nodig? Misschien kun je net zo makkelijk iets repareren, of een beetje opfleuren. Eigenlijk waren ‘we’ hier vijftig jaar terug veel beter in. Je ging op jezelf wonen en kreeg de pannenset van oma mee. Lege flessen leverde je in bij de melkboer, een gat in je broek of sok betekende naald en draad pakken.
Nu koop je de leukste dingen voor een prikkie bij de Action, is een nieuw koffiezetapparaat goedkoper dan de reparatie van je oude, en bestaan er zelfs abonnementboxen op nieuwe woonaccessoires. Okee, dat laatste klinkt echt superleuk. Dat geef ik toe. Maar het is echt niet nodig! Want wat als je….
{klik op de links voor het blog}

En dit zijn nog maar een paar ideeën die je vindt in de blogcategorie ‘doe het zelf’. Het is behalve duurzaam, ook nog eens ontzettend leuk om te doen!

Duurzamer leven stap 4: denk na bij wat je koopt.

Tot slot, als je dan ècht graag wat wilt kopen, denk dan na over het merk of waar het vandaan komt. Koop lokaal. Van mooie, eerlijke, duurzame materialen. Want al die vrolijke, goedkope hebbedingen mogen tijdelijk je kooplust bevredigen, maar je moet ze wel vanaf de andere kant van de wereld halen. Dat zijn wel heel veel voetafdrukken achter elkaar als je dat zèlf zou moeten lopen.

meld je aan voor de Vrolijke Inspirerende Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van www.houtmoed.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.8/10 gebaseerd op 34 reviews.